Викиди двоокису вуглецю в результаті діяльності людини приводять до окиснення світового океану й загрожують масовим знищенням морської флори й фауни.
Доктор Керол Терли з Морської лабораторії британського міста Плімут говорить, що передбачити розвиток подій складно, але виражає побоювання за долю багатьох видів.
За даними дослідників, із часів промислової революції викиди вуглекислого газу привели до 30% підвищення кислотності океанської води. Такої кислотності в океані не було щонайменше 500 тисяч років.
У нинішньому сторіччі проблема лише загостриться зі збільшенням викидів парникових газів.
В інтерв'ю Бі-Бі-Сі Керол Терли висловила думку, що безліч видів морської фауни перебуває під загрозою знищення, оскільки настільки масштабних змін у світовому океані не відбувалося з епохи динозаврів.
У ході міжнародного конгресу в Копенгагені по зміні клімату Керол Терли головує на сесії, що обговорює окиснення океану.
Важкі часи
Проблема стоїть особливо гостро для організмів, які будують собі вапняні раковини.
Лабораторні дослідження показують, що до кінця нинішнього сторіччя зникнуть морські зірки, якщо викиди будуть тривати в нинішніх масштабах.
Учені побоюються, що не виживуть і мідії. У меншій небезпеці будуть устриці, які часто розводять штучно.
"Але одне безперечно, - говорить доктор Терли. - Зміни будуть. Тільки ми поки не знаємо, які саме. Це, безумовно, не дуже мудрий експеримент".
Професор Енді Уотсон, морський біолог з університету Східної Англії, уважає, що моря можуть піддатися спустошливому впливу кліматичних змін і хижацькому рибальству ще до того, як кислотність досягне загрозливих масштабів.
Він виражає тривогу із приводу росту викидів двоокису вуглецю, але вказує, що кислотність океану змінюється й природно. І вважається, що, принаймні, деякі види зможуть пристосуватися до змін: "У ході багатьох експериментів фахівці моделюють різкі зміни, підвищуючи вміст двоокису вуглецю або кислотності. Але в реальному світі таких різких змін не відбувається".
Професор Тоні Напп очолює інститут BIOS на Бермудах, де проводилися деякі з основних вимірів кислотності.
Він виступає на захист своїх висновків про те, що недавнє підвищення кислотності викликане ростом викидів CO2 від спалювання викопного палива: "Мені треба було чимало часу, щоб у цьому переконатися. По суті я цинік. Але якщо подивитися на дані й гарненько в них розібратися, то зробити який-небудь інший висновок просто неможливо".
Учені вважають, що багато видів у Неапольській затоці в Італії не зможуть пристосуватися до змін у середовищі проживання. Вода в острова Іск’я протягом тисячоріч відрізняється підвищеною кислотністю через вулканічні викиди двоокису вуглецю.
Якщо проведені тут дослідження дають вірні вказівки, перспективи для раковинних організмів неважливі. Тут відсутні такі організми, які в ході короткострокових лабораторних експериментів здатні виживати в нових умовах.
При цьому є види, які виграють від підвищення кислотності. Деякі види водоростей на острові Іск’я виростають вище, ніж в інших акваторіях світу, завдяки надзвичайно високому вмісту CO2.
Деякі види від підвищеної кислотності одержать перевагу, але, як указують учені, морська флора й фауна на острові Іск’я не відрізняється різноманітністю. Це дає підстави вважати, що здатність деяких видів до розмноження знизиться в умовах підвищення кислотності.
Доктор Керол Терли з Морської лабораторії британського міста Плімут говорить, що передбачити розвиток подій складно, але виражає побоювання за долю багатьох видів.
За даними дослідників, із часів промислової революції викиди вуглекислого газу привели до 30% підвищення кислотності океанської води. Такої кислотності в океані не було щонайменше 500 тисяч років.
У нинішньому сторіччі проблема лише загостриться зі збільшенням викидів парникових газів.
В інтерв'ю Бі-Бі-Сі Керол Терли висловила думку, що безліч видів морської фауни перебуває під загрозою знищення, оскільки настільки масштабних змін у світовому океані не відбувалося з епохи динозаврів.
У ході міжнародного конгресу в Копенгагені по зміні клімату Керол Терли головує на сесії, що обговорює окиснення океану.
Важкі часи
Проблема стоїть особливо гостро для організмів, які будують собі вапняні раковини.
Лабораторні дослідження показують, що до кінця нинішнього сторіччя зникнуть морські зірки, якщо викиди будуть тривати в нинішніх масштабах.
Учені побоюються, що не виживуть і мідії. У меншій небезпеці будуть устриці, які часто розводять штучно.
"Але одне безперечно, - говорить доктор Терли. - Зміни будуть. Тільки ми поки не знаємо, які саме. Це, безумовно, не дуже мудрий експеримент".
Професор Енді Уотсон, морський біолог з університету Східної Англії, уважає, що моря можуть піддатися спустошливому впливу кліматичних змін і хижацькому рибальству ще до того, як кислотність досягне загрозливих масштабів.
Він виражає тривогу із приводу росту викидів двоокису вуглецю, але вказує, що кислотність океану змінюється й природно. І вважається, що, принаймні, деякі види зможуть пристосуватися до змін: "У ході багатьох експериментів фахівці моделюють різкі зміни, підвищуючи вміст двоокису вуглецю або кислотності. Але в реальному світі таких різких змін не відбувається".
Професор Тоні Напп очолює інститут BIOS на Бермудах, де проводилися деякі з основних вимірів кислотності.
Він виступає на захист своїх висновків про те, що недавнє підвищення кислотності викликане ростом викидів CO2 від спалювання викопного палива: "Мені треба було чимало часу, щоб у цьому переконатися. По суті я цинік. Але якщо подивитися на дані й гарненько в них розібратися, то зробити який-небудь інший висновок просто неможливо".
Учені вважають, що багато видів у Неапольській затоці в Італії не зможуть пристосуватися до змін у середовищі проживання. Вода в острова Іск’я протягом тисячоріч відрізняється підвищеною кислотністю через вулканічні викиди двоокису вуглецю.
Якщо проведені тут дослідження дають вірні вказівки, перспективи для раковинних організмів неважливі. Тут відсутні такі організми, які в ході короткострокових лабораторних експериментів здатні виживати в нових умовах.
При цьому є види, які виграють від підвищення кислотності. Деякі види водоростей на острові Іск’я виростають вище, ніж в інших акваторіях світу, завдяки надзвичайно високому вмісту CO2.
Деякі види від підвищеної кислотності одержать перевагу, але, як указують учені, морська флора й фауна на острові Іск’я не відрізняється різноманітністю. Це дає підстави вважати, що здатність деяких видів до розмноження знизиться в умовах підвищення кислотності.
Немає коментарів:
Дописати коментар