Виноробством люди почали займатися після того, як навчилися культивувати виноград. Відбулося це ще в епоху неоліту. Перші виробництва виникли на Близькому Сході, у Месопотамії, на Кіпрі й у Греції. На території Ірану в районі Хаджі Фіруз Тепе, заселеному 7000 років тому, знайшли глечик із залишками речовин, які однозначно вказували на виноградне вино. На цей день це сама прадавня знахідка, що вказує на виробництво цього напою. Уважається, що вже тоді був вирощений вид винограду, аналогічний сучасному Vilis vinifera, з якого виготовляють і більшість сучасних вин, таких як каберне совіньон, шардоне, піно нуар, рислінг, совіньон блан і сира. Звичайно, якість прадавніх вин уступала нинішнім стандартам. Щоб відбити сторонні запахи, його рясно ароматизували, присмачували пряностями, травами. Звання майстрів виноробства греки заслужили вже в часи Гомера, вони робили багато сортів вина, і їх рецина входить у список найдавніших. Це сухе вино із присмаком смоли відомо як мінімум 2 700 років. Щоб охоронити напій від контакту з повітрям, амфори запечатувалися сосновою смолою, звідси оригінальний смак рецини.
Найдавнішим солодким десертним вином Європи стало кіпрське. Його згадував Гесиод ще в VII столітті до н.е. Сучасна назва напою — «Коммандарія» — з'явилося на початку XIII століття. Історія виникнення імені така. Під час Третього хрестового походу англійський флот потрапив у шторм недалеко від острова Кіпр, і корабель, на якому плила наречена Річарда Левине Серце, Беренгарія Наваррська, викинуло на берег. Тодішній правитель Кіпру захопив дівчину в полон, і Річарду нічого не залишалося, як скорити острів і звільнити свою суджену. Англійцеві так сподобалося це місце, що весілля зіграли там же, не відкладаючи, а на торжестві пили краще кіпрське вино. Приблизно в той же час на острові влаштувалися лицарі ордена Святого Іоанна. Згодом у їхніх володіннях утворювався феод — Більша Коммандарія Кіпру, центр якої перебував у містечку Колосси. Лицарі й місцевому вину дали ім'я «Коммандарія». Напій полюбили англійські монархи з династії Плантагенетов, велику його кількість поставляли у Венецію, Геную, Константинополь і Єгипет. Існує легенда, що заради цього вина турецький султан Селимо II захопив Кіпр в 1571 році.
Це знамените на увесь світ вино й тепер роблять так само, як у часи античності й Середньовіччя. Для його виготовлення підходять тільки два сорти кіпрського винограду: білий ксинистери й чорний маврос. Виноград збирають перезрілим, коли концентрація цукру в ньому доходить до потрібного ступеня. Після цього винну ягоду висушують на сонці протягом 10-15 днів, щоб зробити ще більш солодкою, потім мнуть і одержують сік, який витримують у дубових бочках мінімум два роки. Стародавні греки передали культуру виноробства жителям півдня Італії, а ті у свою чергу поширили його далі, на всю Римську імперію і її колонії. Звідси ж починається історія мозельського й рейнського вин. На території Лузітанії (нині Португалія) культура вина зародилася в цей же період. У Франції, яка без сумніву заслуговує звання батьківщини сучасного виноробства, виноградну лозу вкоренили галли. Небайдужі до вина, вони стали вирощувати виноград на околицях Массалії, сучасного Марселя, і потім усередині країни. А близько 200 року до н.е., можливо, став відомий херес — вино, вироблене в однойменнім місті в Іспанії.
Найдавнішим солодким десертним вином Європи стало кіпрське. Його згадував Гесиод ще в VII столітті до н.е. Сучасна назва напою — «Коммандарія» — з'явилося на початку XIII століття. Історія виникнення імені така. Під час Третього хрестового походу англійський флот потрапив у шторм недалеко від острова Кіпр, і корабель, на якому плила наречена Річарда Левине Серце, Беренгарія Наваррська, викинуло на берег. Тодішній правитель Кіпру захопив дівчину в полон, і Річарду нічого не залишалося, як скорити острів і звільнити свою суджену. Англійцеві так сподобалося це місце, що весілля зіграли там же, не відкладаючи, а на торжестві пили краще кіпрське вино. Приблизно в той же час на острові влаштувалися лицарі ордена Святого Іоанна. Згодом у їхніх володіннях утворювався феод — Більша Коммандарія Кіпру, центр якої перебував у містечку Колосси. Лицарі й місцевому вину дали ім'я «Коммандарія». Напій полюбили англійські монархи з династії Плантагенетов, велику його кількість поставляли у Венецію, Геную, Константинополь і Єгипет. Існує легенда, що заради цього вина турецький султан Селимо II захопив Кіпр в 1571 році.
Це знамените на увесь світ вино й тепер роблять так само, як у часи античності й Середньовіччя. Для його виготовлення підходять тільки два сорти кіпрського винограду: білий ксинистери й чорний маврос. Виноград збирають перезрілим, коли концентрація цукру в ньому доходить до потрібного ступеня. Після цього винну ягоду висушують на сонці протягом 10-15 днів, щоб зробити ще більш солодкою, потім мнуть і одержують сік, який витримують у дубових бочках мінімум два роки. Стародавні греки передали культуру виноробства жителям півдня Італії, а ті у свою чергу поширили його далі, на всю Римську імперію і її колонії. Звідси ж починається історія мозельського й рейнського вин. На території Лузітанії (нині Португалія) культура вина зародилася в цей же період. У Франції, яка без сумніву заслуговує звання батьківщини сучасного виноробства, виноградну лозу вкоренили галли. Небайдужі до вина, вони стали вирощувати виноград на околицях Массалії, сучасного Марселя, і потім усередині країни. А близько 200 року до н.е., можливо, став відомий херес — вино, вироблене в однойменнім місті в Іспанії.
Немає коментарів:
Дописати коментар