середа, 3 грудня 2014 р.

Піраміди Мексики й Центральної Америки

Приблизно в 55 км до північного сходу від Мехіко перебуває одна з найбільших загадок прадавнього світу — Теотіуакан. Це прадавнє місто, у центрі якого піднімається група із трьох величезних пірамід. На його центральній осі, часто ще іменованої «Дорогою мертвих», у самому її початку стоїть піраміда Місяця. У протилежного кінця осі височіє піраміда Кетсалькоатля.


Приблизно на півшляху між обома пірамідами й трохи осторонь від Дороги мертвих перебуває величезна піраміда Сонця. Усі назви пірамід умовні: невідомі не тільки їх первісні назви, але й хто їх побудував! Жодне зі споруджень Теотиуакана не змогли точно датувати: діапазон дат у різних джерелах від 1500 р. до н.е. до 600 р. н.е.
 Геологічні ж дослідження вказують на набагато більш прадавній вік — приблизно 4000 р. до н.е. Відомо лише, що ацтеки заново відкрили для себе місто й відродили в ньому життя в XII в. н.е. і що на той час він перебував під владою буйної рослинності й ледь чи взагалі міг бути названий містом (П. Томпкінс, «Загадки мексиканських пірамід»).


У мексиканському штаті Ідальго перебуває колиска всієї мезоамериканської культури, прадавнє місто Тула, що довго вважався міфічним. Археологічні роботи в Тулі тривають, і вже виявлено кілька пірамід, але повністю розкопана лише одна. На вершині цієї піраміди, позначеної сьогодні як піраміда «В», є майданчик, на якому встановлено чотири гранітні стовпи й чотири жахливого види гранітних ідола, висотою 2,7 м кожний. Північна й східна поверхні нижньої частини піраміди покриті зображеннями ягуарів і орлів, що пригощаються людськими серцями.

До південно-сходу від Мехіко існує тихе містечко Чолула-де-Ривабадія з майже нікому невідомою земляною пірамідою. Піраміда, довжина кожної сторони основи якої рівна майже 0,5 км, піднімається більш ніж на 65 м. Колись вона була чотириступінчастою. Сьогодні на місці храму, що колись вінчав піраміду, височіє католицька церква. При площі основи в 45 акрів піраміда була у два з половиною рази більше піраміди Хуфу в Єгипті. В епоху іспанських завоювань на початку XVI в. Чолула був найбільшим об'єктом паломництва, а власне його населення становило близько 100 тисяч людей. Іспанці зруйнували храм, що перебував на вершині піраміди, і побудували на його місці збережений донині костьол.

Піраміду будували довго, можливо, протягом тисячі років або іншого порівнянного періоду часу; при цьому не виключено, що її зводили представники різних культур, оскільки регіон поперемінно населяли ольмеки, тольтеки, запатьоки, мікстеки й ацтеки. Спочатку це була висока конічна піраміда із плоскою вершиною. Поверх щільної кам'яної кладки накладався наступний шар матеріалу. Поступово конструкція придбала вид чотиришарового пирога висотою в 60 м у формі східчастої піраміди. Враховуючи, що обсяг піраміди становить, за приблизними оцінками, 3 млн м3, цілком імовірно, що вона є самим масивним зведених людиною споруджень.

Немає коментарів:

Дописати коментар