понеділок, 20 квітня 2015 р.

Мурахам властива взаємовиручка

Мурахи, подібно дельфінам і капуцинам, здатні виручати один одного з біди.

Тварини досить часто надають один одному різну допомогу: приміром, примати займаються грумингом (вишукують один у одного паразитів) або няньчать чужих дитинчат. Однак випадки порятунку побратимів з біди зустрічаються у тваринному світі надзвичайно рідко. 
Інтернаціональний колектив учених провів наступний експеримент: дослідники змоделювали ситуацію, коли мураху Cataglyphis cursor заблоковано через обвалення піску. Однак дослідники не просто присипали комаху піском, але й зафіксували її за допомогою нейлонового капкана.

На допомогу бідоласі кинулися родичі: одні відкопували жертву, інші тягли її за лапки. Але це тривало тільки доти, поки вони не виявили нейлонову нитку, що втримує мураху. Як тільки капкан був знайдений, комахи перегризли нитку, і родич виявився на волі.

Наступні експерименти показали, що Cataglyphis cursor приходять на допомогу лише своїм одноплемінникам, але не намагаються врятувати мурах інших видів або інших комах.

На думку вчених, здатність мурах розпізнавати нейлонову нитку й перекушувати її демонструє когнітивну й поведінкову складність — на відміну від простих дій, таких як відкопування й витягування мураху за лапки, які можуть бути рефлекторною відповіддю на хімічні сигнали небезпеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар