понеділок, 20 квітня 2015 р.

Неандертальці дотримувалися рослинної дієти

Учені виявили на зубах неандертальців залишки рослинних волокон, причому деякі з них були не сирими, а приготовленими. Дотепер уважалося, що Homo neanderthalensis харчувалися переважно м'ясом.

Робота дослідників опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Автори працювали із зубами, знайденими при розкопках у Європі й Іраку. На них були виявлені застряглі насіння декількох рослин, а також залишки коренів і бульб. По характерних змінах зовнішнього вигляду рослинних фрагментів учені встановили, що деякі з них зазнали термічної обробки.

Це перше фактичне свідчення на користь того, що в дієту неандертальців входила рослинна їжа. Дотепер учені не знаходили рослинних залишків на знаряддях, за допомогою яких H. neanderthalensis готовили їжу. Хоча в печерах і навіть вогнищах неандертальців виявляли пилок, ці знахідки не дозволяли однозначно стверджувати, що H. neanderthalensis дійсно їли рослини, а не випадково затягали їх у печеру на одязі. Це уточнення приводить BBC News.

Деякі фахівці вважали, що м'ясна дієта могла стати однією із причин вимирання неандертальців. Одним з головних джерел білків для них було м'ясо мамонтів, і після вимирання цих тварин H. neanderthalensis почали голодувати.

Недавно інший колектив дослідників зробив схоже відкриття - тільки предметом вивчення служили не неандертальці, а сучасні люди. Учені виявили залишки рослин на знаряддях для перемолки віком 32 тисячі років. Раніше також уважалося, що в цей час H. sapiens харчувалися переважно м'ясом.

Немає коментарів:

Дописати коментар