понеділок, 20 квітня 2015 р.

Деякі гусениці пересуваються куди складніше, ніж може здатися на перший погляд

Гусениця бражник виду Manduca sexta пересувається куди складніше, ніж може здатися на перший погляд, уважають біологи з університету Тафтса (Tufts University) і політехнічного інституту Виржинії (Virginia Tech), а також фахівці з національної лабораторії Аргонн (Argonne National Laboratory).

Учені мали намір вивчити рух рідини усередині личинок бражника за допомогою рентгенівського випромінювання. Однак у процесі «просвічування» комах, що рухаються, вони виявили, що травний канал гусениць рухається незалежно від усього іншого тулуба.

Уважно вивчивши гусеницю, біологи з'ясували, що «кишка» комахи закріплена в початку й кінця його тулуба, але не по всій довжині. У результаті при повзанні травні органі рухаються навіть із випередженням зовнішньої «оболонки». Імовірно, це не заважає гусеницям переварювати їжу в процесі руху.

«Якби травний канал гусениць був би закріплений на кожному сегменті її тулуба, наприклад як у дощових хробаків, то рух позначався б і на травленні», — пояснює Майкл Саймон (Michael Simon) у прес-релізі університету Тафтса. Можливо, протилежно спрямований рух внутрішніх органів також дозволяє комасі втримувати баланс і хватку.

Нічого подібного в жодної комахи або тварини біологи раніше не спостерігали. Учені назвали виявлений процес «вісцеральним поршневим рухом» (visceral-locomotory pistoning).

Нові знання можуть стати в нагоді дослідникам при створенні м'якотілих роботів, які переносили б усередині себе хімічні речовини, електроніку або навіть більш дрібних роботів.

Немає коментарів:

Дописати коментар