понеділок, 20 квітня 2015 р.

Нові тварини й рослини знайдені в Папуа-Нова Гвінея

Більш 200 видів тварин і 9 видів рослин, раніше не описаних ученими, були виявлені у віддалених гірських районах держави Папуа-Нова Гвінея. Матеріали, зібрані в ході двох дослідницьких експедицій, були опубліковані в середовище міжнародною природоохоронною організацією "Консервейшн інтернешнл".

"Наші знахідки ще раз наочно демонструють те, як мало ми знаємо про навколишній нас світ, - відзначив керівник експедицій фахівець із плазуючих Стівен Річардс. - На різних конференціях часто й справедливо говорять про проблему зникнення багатьох видів, про те, як це пов'язане із процесом зміни клімату. Звучить багато гучних слів про те, як важливо для нас зберегти біорозмаїття на планеті, а потім хто-небудь здійснює проект начебто нашого, і стає ясно, що часом ми навіть поняття не маємо про те, що намагаємося зберегти".

Серед виявлених видів близько 100 представників класу комах, серед яких коники, мурахи й бабки, і приблизно стільки ж нових членів класу паукоподібних, які, як відомо, до комах не належать. Дослідники відкрили також шість видів ссавців. Серед них новий представник загону рукокрилих / у нього входять кажани, що й живуть винятково в тропіках крилани або летучі лисиці/ - трубконосий крилан із загнутими й сильно витягнутими ніздрями, а також пір’яхвостий опосум або кускус, якого дослідники вже помічали в даній місцевості в 80-х роках минулого століття, але не змогли досить ретельно вивчити. Було також описано 24 нових види жаб, деякі з яких досягають усього лише двох сантиметрів у довжину, причому дослідники підозрюють, що серед земноводних, яких їм у ході експедиції вдалося лише почути, але не пощастило побачити, може бути ще принаймні стільки ж видів, невідомих науці.

Більшість знахідок була зроблена в ході експедиції в гори Наканаї на острові Нова Британія в східного узбережжя Нової Гвінеї. За словами екологів, високі гірські хребти й труднопрохідні джунглі Нової Гвінеї й островів архіпелагу Бісмарка обумовили ізольований розвиток різних етнічних груп і безлічі видів тварин, що протікало протягом десятків тисяч років. Цим і пояснюється різноманітність мов і народностей у цьому регіоні, а також наявність численних близкорідних видів тварин, що обрали, проте, різні еволюційні шляхи. Частина з виявлених видів так сильно відрізняється від своїх найближчих родичів, що, як уважають вчені, після більш ретельного вивчення, для деяких з них буде виділено по окремому роду. Приміром, родички вищезгаданих карликових жаб раніше знаходили лише на Соломонових островах, значно віддалених від Нової Британії. Проте, багатьом мешканцям гвінейських лісів може загрожувати небезпека, тому що під плантації олійних пальм рік за роком приділяється все більша й більша територія.

Немає коментарів:

Дописати коментар