понеділок, 20 квітня 2015 р.

Мавпи-самці використовують своїх дитинчат для знайомства

Фахівці з німецького центру вивчення приматів (Deutschen Primatenzentrums) з'ясували, що деякі мавпи-самці використовують маленьких дітей як соціальні інструменти, що дозволяють завоювати довіру самок і піднятися в ієрархічній градації в очах суперників-самців.

Про це говорить спостереження, проведене німецькими біологами у французькому природному парку, у якому мавпи втримуються в умовах, близьких до природніх.

У якості зразків для вивчення автори дослідження вибрали берберійських макак (Macaca sylvanus). Виявилося, що самці, що подовгу носять на собі маленьких макак, які возяться з ними, не тільки викликали інтерес самок, але й збирали більше друзів серед інших самців. При цьому розширення таких знайомств приводило до просування турботливого самця по соціальних сходах.

Учені відзначають, що така стратегія поведінки віднімає в мавп сили: проаналізувавши фекалії мавп, біологи помітили, що макаки, що возяться з дитинчатами, виявляють більший рівень фізіологічного стресу, ніж самці, не зайняті вихованням. Схоже, що частий жалібний плач маленької мавпочки викликає в макак таке ж занепокоєння, яке плач дитини викликає в нормальної дорослої людини, — помітили біологи.

Автори роботи також описують ритуал, що відбувається між самцями, коли один з них везе на собі дитинча. При зустрічі дві дорослі мавпи обнімаються, роблять гарчачі звуки й тикаються носом у маля. Це може тривати кілька хвилин.

Немає коментарів:

Дописати коментар